Kategorier
Finans

Forskjellige Typer kryptovaluta

Typer kryptovaluta

Er du interessert i å kjøpe kryptovaluta? Da bør du sette deg inn i hvordan kryptovaluta fungerer. Det finnes to typer kryptovaluta: coins og token. Coins kan igjen deles inn i altcoins og coins som ikke springer ut av en Bitcoinkode.

For en mer sikker og langsiktig investering er det nok lurt å kjøpe bitcoin istedenfor mange andre altcoins.

Coins – mynter

Det finnes to type mynter på markedet i dag. Den ene er altcoins og den andre er mynter som ikke er basert i Bitcoin på en eller annen måte. Altcoins sitt fulle navn er alternative cryptocurrency coins og blir ofte bare kalt for coins, eller mynter på norsk. Alle disse navnene brukes vanligvis om hverandre. Hele poenget med denne lange tittelen som betyr alternative kryptovaluta mynter er for a skille Bitcoin fra alle mynter som kom etterpå. De fleste altcoins eller mynter er derfor en slags variant av Bitcoin og de bruker Bitcoin sin kode for å bygge myntene. Det vil si at kryptovaluta basert som altcoins vanligvis bygges på Bitcoin protokoll men de forandres koden som ligger til grunn for Bitcoin slik at de får en helt ny mynt som har helt andre egenskaper. Peercoin, Litecoin og Auroracoin er noen eksempler på kryptovaluta som er altcoins.

Det finnes også andre mynter som ikke er altcoins og ikke har vokst ut av Bitcoin på en eller ann måte. Disse myntene har vokst ut av blokkjeden og er basert på sin egen protokoll som støtter valutaen den underbygger på en særegen måte. De mest kjente myntene som er egenbaserte er Ripple og Ethereum. Alle altcoins, uansett hvem de er, har sin egen uavhengig blokkjede hvor alle transaksjonene foregår. Det er ingen blokkjede som inneholder flere enn kun en altcoin.

Tokens

Tokens er ikke helt det samme som mynter. Tokens representerer en spesifikk eiendel eller nytte som ligger på toppen av en annen blokkjede. Her må du ikke tenke på kryptovaluta, men heller tenke mye videre. En token kan representere en hvilken som helst eiendel som har en funksjon og som kan handles. Slike eiendeler kan være råvarer, naturressurser, bonuspoeng eller andre type lojalitetspoeng. Det har vært mange diskusjoner om hva som er best å investere i og hva slags verdi de forskjellige type kryptovalutaene har. De som har litt mer tradisjonell tankegang liker ofte tokens fordi de har noe mer håndfast i bakhånd som de kan ha som et referansepunkt.

Det er også lettere å skape tokens. Du trenger ikke å lage en blokkjede helt fra starten av og du trenger heller ikke å forandre på kodene i en spesifikk protokoll du ønsker å bruke. Du trenger bare å følge en standard for hvordan du skal lage tokens selv. Dette tilbyr Ethereum og Waves plattformene. Du kan lage tokens selv gjennom deres funksjoner om smarte kontrakter. Smarte kontrakter er programmerbare datakoder som gjør jobben selv og trenger ingen tredjeparter til å gjøre noe av prosessen. Når du først har laget dine egne token så distribueres disse gjennom en initial coin offering, eller ICO investering, som betyr en kryptoemisjon.