Hvordan ble så mange opptatt av aktive investeringer?

I 2022 er det svært mange som har et nært forhold til aktive investeringer i både aksjer, fond og andre verdipapirer. Det å investere og plassere penger er selvfølgelig ikke noe nytt, men i lang tid var det den trauste sparekontoen som dominerte. Den leverer det som per definisjon er såkalt risikofri rente, du vet akkurat hva avkastningen vil være til enhver tid. Det er trygt, men samtidig kanskje også litt kjedelig. Dessuten har sparekontoen over tid ikke gitt like god avkastning som aksjemarkedet. Men hva er det som har gjort at så mange nå er opptatt av å gjøre aktive investeringsvalg? Temaene som følger, er ikke rangert etter viktighet.

Aksje- og fondshandel har blitt lettere tilgjengelig

I dag er det ekstremt enkelt å handle både aksjer, aksjefond og andre verdipapirer. For eksempel har DNB samlet alle spareproduktene sine i en egen app, og legger opp til enkel handel med verdipapirer fra den. Når det som må sies å være en av de litt mer trauste og kjedelige bankene i Norge har kommet så langt, viser det at markedet for sparing og investering er i endring.

Tidligere måtte du fylle ut lange avtaler på papir for å tegne en spareavtale i fond, og du måtte ringe inn til banken for å handle med aksjer. Dessuten var både beløpsgrensene og omkostningene høyere enn i dag. Da sier det seg selv at det er enklere å investere i dag, når du kan kjøpe aksjer eller fond med et tastetrykk eller klikk på mobilskjermen.

Lave bankrenter gjør andre investeringsformer attraktive

Det er egentlig ikke helt åpenbart at lave renter skal føre til økte investeringer i andre aktive enn banksparing og rentepapirer. For eksempel vil jo høye renter ofte henge sammen med høy inflasjon, som burde være et enda sterkere signal om å velge andre investeringer enn rentebærende innskudd? Likevel ser det ut til at det er enklere intuitivt å se på lave renter som noe som gir lav avkastning, og derfor er det også mange som velger aksjer eller aksjefond når sparekontoens rente er på et sted rundt 0,1 %.

Sosiale investeringer og trender

Mange har fått med seg hvordan Gamestop-aksjen opplevde en helt utrolig, og dessuten helt grunnløs, kursoppgang i løpet av noen intense måneder. Denne oppgangen hadde sin forklaring i småinvestorer som organiserte seg i sosiale medier og på aksjeforum, sammen klarte de å snu kursen på denne aksjen. Samtidig knuste de også en større investor som hadde «shortet» aksjen, det vil si solgt aksjer som investoren ikke hadde. Denne typen sosiale investeringer sammen med andre er noe helt nytt.

Større økonomisk ansvar på enkeltindividet

Avslutningsvis er den på noen områder reduserte rollen til velferdsstaten sannsynligvis også en del av forklaringen. For eksempel blir det alt tydeligere at den offentlige pensjonen sjelden vil dekke ønsket levestandard, og da er det viktig å investere tilgjengelige midler på en måte som gir maksimal avkastning. Det er uten tvil en god grunn til å ta aktive investeringsvalg i dag, for å få en romsligere økonomi i morgen.