En nybegynnerguide til fornuftige investeringer
Først vil jeg bare være helt klar på at jeg ikke vil komme med noen helt konkrete råd om investeringer. Jeg er ikke en autorisert finansrådgiver, og jeg kan ikke ta noe ansvar for tap som følge av investeringsvalg du tar. Med det ur veien, skal vi se nærmere på det du trenger å vite for å ha et fornuftig og sunt forhold til investeringer.
Hvorfor vil du investere penger?
Helt til å begynne med er det viktig å spørre seg selv hvorfor du har lyst å investere penger. Det er selvfølgelig noen som drives av å maksimere den totale saldoen på investeringsoversikten, men de aller fleste av oss har andre mål. Sparer du til en ferie senere i år eller neste sommer? Prøver du å bygge opp en egenkapital til egen leilighet? Er målet å spare til en god reserve og buffer til pensjonen? Som du ser kan det være vidt forskjellige grunner til at noen vil investere penger, og det er helt avgjørende å ta høyde for hva målet egentlig er. Nå tar jeg utgangspunkt i at du ikke har flere millioner eller milliarder å investere, da kan målet være så enkelt som å beskytte kapitalen mot inflasjon frem til neste generasjon kan ta over forvaltningen.
Har du full kontroll på hverdagsøkonomien?
Full kontroll over hverdagsøkonomien er en annen forutsetning for å begynne med mer langsiktige investeringer. Det gir helt enkelt ikke mening å investere i aksjer hvis du ikke har råd til å betale regningene, eller hvis saldoen er null på kontoen som skal være en buffer. Å ha en ryddig hverdagsøkonomi er en investering i seg selv, som gir utrolig god avkastning i form av at du kan gjøre gode kjøp, slipper å betale inkassogebyrer og mye mer. Husk på at investeringer som kan gi høy avkastning også har tilsvarende høy risiko. Det er derfor per definisjon ikke mulig å investere seg ut av dårlig økonomi på en trygg måte.
Tommelfingerregler for investering etter tidshorisont
Du avklarer selvfølgelig ikke målet med investeringene for moros skyld. Tidshorisonten er nemlig avgjørende for hvilke aktive som er aktuelle, og det er viktig å velge investeringsobjekt som stemmer overens med den miksen av risiko og avkastning som passer til formålet. I stort er det vanlig å anbefale noe som dette:
- Sparing med kort tidshorisont, for eksempel til ferien neste sommer, bør plasseres i vanlige bankinnskudd eller tilsvarende. Høsten 2022 er rentene faktisk akseptable, selv om inflasjonen risikerer å spise mer enn rentene du får.
- Investering med mellomlangt perspektiv, for eksempel en håndfull år i vente på den perfekte leiligheten, kan med fordel plasseres i en miks med noen aksjer.
- Langsiktige investeringer, for eksempel pensjonssparing med tidshorisont 20-30 år, bør være basert på en majoritet aksjesparing.
Hva med alternative investeringer?
Det er også viktig å huske på at det finnes mange ting du kan investere i utover sparekonto, enkeltaksjer, rentefond, aksjefond og andre typiske investeringsobjekt. Nedbetaling av boliglånet er åpenbart en form for investering, i og med at du indirekte kjøper en større og større del av boligen fra banken. Å bruke penger på videreutdanning kan være en investering i fremtidig høyere inntekt, og investering i fast eiendom kan gi en trygg inntektskilde også i urolige tider. Du har utrolig mange muligheter når det gjelder å investere midlene dine, bruk god tid og ta veloverveide beslutninger.